maanantai 8. joulukuuta 2008

Hiekkamaisemia ja miten ihmeessä ne puut voivat kasvaa aavikolla


Kun aavikkoa katselee suomalaisin silmin, saattaa sen ankeus ja kuivuus aiheuttaa pientä ahdistusta. Kuinka ja miten ihmeessä sellaisissa ääriolosuhteissa voi mikään elää tai kasvaa ja kuinka tällaisessa maailmankolkassa yleensä voi olla rakentunut jotakin yhteiskunnan tapaista. Toisaalta voidaan miettiä Suomea, joka sekin on aika ääripään maailma. Monessa suhteessa nämä kaksi paikkaa siis muistuttavat toisiaan. Suomessa kylmyys on vähän sama kuin täällä kuumuus.


Aavikkoa ja hiekkaa näimme runsaasti matkallamme Abu Dhabiin, jonne vaihteeksi teimme reissun. Katseltuamme kuivaakin kuivempaa tien vierustaa suuntasimme ilolla kohti meren rantaa, jossa sade oli rummuttanut rantahiekan kovaksi ja lasten mielestä se näytti aivan kuin kuun pinnalta. Valokuvaajana aiemminkin kunnostautunut Valtsu nappasi asiasta todisteen eli nyt on kävelty melkein kuussa:


Pohdiskeltuamme kuivan elämän ihmeellisyyttä ensin päissämme (tämä on monimerkityksellinen lause, jonka tulkinta riippuu lukijan mielikuvituksesta) päätimme suunnata mummin ja papan lomareissun kunniaksi ihka oikeaan Dubain museoon ja tutustua asiaan tarkemmin. Kuumuudessa elämisen nikseistä saimme siellä lisää valaistusta ja samalla selvisi, että asutusta täällä on ollut jo todella, todella kauan.


Museossa kerrottiin myös aikoinaan työskennelleistä helmenkalastajista, jotka köysi, kori, simpukasta tehty nenäklipsu ja nahkaiset sormisuojat työvälineinään tekivät syviä kolmen minuutin sukelluksia jopa 50 kertaa päivässä. Aika uskomatonta ja rankaa työtä ja tietenkään itse sukeltaja ei helmillä rikastunut, vaan kauppiaat käärivät voitot taskuihinsa.



Kuivuudesta ja aavikkomaisuudesta ei tarvitse onneksi liikaa ahdistua, sillä istutettujen kukkien loisto on täällä parhaillaan upeimmillaan ja palmut näyttävät kukoistavan. Vetensä ne saavat muiden puiden ja kasvien ohella maan pinnalla kiemurtelevista vesiletkuista. Kuitenkin jos hiekka alkaa ahdistaa, voi mennä meren äärelle nautiskelemaan raikkaista tuulista. Vedenalaista maailmaa voi puolestaan ihmetellä uudessa The Dubai Mallissa mitä parhaimmalla tavalla, kun jättiläisrauskut liitelevät rauhaisesti kuin linnut jättisuuressa 10 miljoonan litran akvaariossa 20.000 muun kalan joukossa.

Ei kommentteja: